FILMSQUARE

Letný filmový festival FILMSQUARE FEST 2023

Umenie do filmových Trenčianskych Teplíc prináša aj festival FILMSQUARE. Unikátny multižánrový umelecký festival tak dopĺňa ponuku kultúrnych podujatí v kúpeľnom parku každý rok.

Filmový festival Trenčianske Teplice

V rámci projetku FILMSQUARE 2023 nás poctili svojou návštevou slovenská herečka Vica Kerekes a český spevák a herec Václav Neckář. Na moste slávy v Kúpeľnom parku prevzali ocenenie UMELCOVA MISIA TRENČIANSKE TEPLICE 2023 a navštívili aj historický skvost Trenčianskych Teplíc Hammam. 

 

FILMSQUARE 2023, 20.-23.07.2023

Filmový festival Trenčianske Teplice 2023 - program

Filmový festival Trenčianske Teplice 2023

Filmový festival Trenčianske Teplice 2023

Fotogaléria - CENA UMELCOVA MISIA TRENČIANSKE TEPLICE 2023

Fotogaléria - NÁVŠTEVA HAMMAM 2023

Z histórie filmových festivalov v Trenčianskych Tepliciach

Archív

"V roku 1993 sa v Trenčianskych Tepliciach uskutočnil prvý ročník medzinárodného filmového festivalu Art Film. O dva roky neskôr sa začala tradícia oceňovanie hereckých osobností domácich, ale aj z celého sveta. Po Francovi Nerovi, Gine Lollobrigide, Jozefovi Krónerovi, či Vlastimilovi Brodskom pribudli na Most slávy mená desiatok významných umelcov. Každý z nich pricestoval do Trenčianskych Teplíc, mosadznú tabuľku so svojim menom osobne pripevnil na moste a domov si odnášal jej krištáľovú kópiu.

 

Po 23 rokoch sa v roku 2016 festival presťahoval do Košíc. Tradícia filmového podujatia, najmä oceňovania výrazných filmových osobností však v Trenčianskych Tepliciach zostala. Po roku 2016 boli v Trenčianskych Tepliciach ocenení napríklad Miro Žbirka, Claudia Cardinale, Chiara Mastroianni, Béla Tarr i Marek Leščák.

Od roku 2022 je cena s pozmeneným názvom, avšak s tým istým obsahom - Umelcova Missia, Artist´s Mission Award - samostatnou sekciou festivalu Film Square Trenčín. Po Marte Kubišovej v roku 2022, boli v roku 2023 ocenení Václav Neckář a Vica Kerekes.

V budúcnosti organizátori plánujú v spolupráci s mestom Trenčín, návrat festivalu, tak ako sme ho poznali v časoch, keď do Trenčianskych Teplíc na osem dňovú oslavu filmu a tvorcov pravidelne prichádzalo 20 až 30 tisíc divákov.

V súčasnosti pripravujeme novú modernú podobu festivalového podujatia, ktoré reaguje na zmeny v audiovizuálnom priestore a ktorým chceme spoločne Kúpeľmi a Mestom vytvoriť široký priestor pre filmové umenie, pre filmových tvorcov, pre filmových divákov a pre všetkých, ktorí hľadajú životné hodnoty v kultúre a umení."

- Peter Hledík, slovenský filmový režisér, scenárista a viceprezident festivalu Art Film Fest Trenčianske Teplice.

Informácie

Turisticko-informačná kancelária v hoteli Slovakia:
e-mail: kultura@slktn.sk
tel.: +421/32/6514 592
Otváracie hodiny:
Pondelok - Piatok, 09.00 - 16.00 hod.

 

 

Trenčianske TepliceOOCR Trenčianske TepliceTrenčínSlovakia RingUrbánekNestléVšeobecná zdravotná poisťovňa